Externe parasieten

Vlooien gedijen prima in een warme omgeving, zoals een centraal verwarmd huis. Daarom kennen we tegenwoordig ook geen vlooienseizoen in de zomer en een vlo-vrije winter meer.

Je kunt er op de volgende manier achter komen of je hond vlooien heeft: haal een fijne stofkam door de vacht van je hond en breng hetgeen in de blijft zitten over op een vel wit papier. Bevochtig het papier. Vlooienuitwerpselen geven een rode kleur af.

Er zijn diverse effectieve sprays en shampoos te koop die vlooien op een veilige manier doden, al zijn er enkele waar je iets voorzichtiger mee moet zijn. De meeste middelen hebben een langdurige werking. Het is echter moeilijk vlooien te voorkomen.

Recentelijk zijn er niet-giftige middelen op de markt gekomen, die maandelijks in  tabletvorm kunnen worden toegediend. Deze tabletten dode de volwassen vlooien niet, maar verstoren hun voortplantingscyclus.

Teken worden doorgaans een voor een verwijderd. Probeer niet ze van de hond af te trekken, want dat lukt bijna nooit. Er zijn verschillende middelen om teken te doden. Oordruppels die bedoeld zijn om oormijt te doden werken ook goed tegen teken, en ook alcohol en sommige antivlooienmiddelen werken prima.

Een tekenbeet is niet ongevaarlijk. Teken kunnen de zeer gevaarlijke Ziekte van Lyme overbrengen. Een antitekenspray- of band werkt preventief.

Gelukkig komen luizen tegenwoordig maar weinig voor bij honden. Vaak zitten de luizen op de oren of de kop van de hond. Luizen zijn klein en niet erg mobiel. Ze komen vaak in grote hoeveelheden voor, maar schijnen minder te jeuken dan vlooien.

Ze kunnen niet worden overgedragen op mensen of andere dieren. Er bestaan speciale luizenmiddelen voor honden waarmee je de luis kunt bestrijden.