De eerste dagen
De kennismaking met zijn nieuwe huis is een belangrijke gebeurtenis voor de pup. Iedereen - vooral de kinderen - wil de pup oppakken en aaien. Probeer hier wat terughoudend in te zijn. Het is voor de pup de eerste keer dat hij weg is van de enige wereld die hij kende: zijn moeder en zijn nestgenootjes. Laat hem rondkijken en snuffelen, zowel in huis als in de tuin. Je kunt wat eten voor hem neerzetten, wat hij waarschijnlijk niet aan zal raken. Laat je familieleden en vrienden een voor een kennis maken met de nieuwe aanwinst en geef hem de tijd hen te leren kennen voor je hem voorstelt aan de volgende. Het is niet onverstandig de pup nog voor je hem mee naar huis neemt na te laten kijken door de dierenarts. Mocht die iets vinden waardoor de hond terug moet naar de fokker, dan is dat minder dramatisch dan wanneer het hele gezin al verliefd op het beestje is geworden.
Zorg ervoor dat er altijd vers water voor je pup klaarstaat en laat hem zien waar hij zijn bak kan vinden. Zorg er niet alleen voor dat de waterbak altijd vol is, maar maak hem ook regelmatig schoon. Honden zijn namelijk slordige drinkers en waterbak wordt snel vies. De meeste honden, sommige rassen meer dan andere, morsen ook meer dan ze opdrinken. Zet de drinkbak daarom op een plek waar dat geen kwaad kan.
De ideale waterbak is gemaakt van geglazuurd aardewerk of roestvrij staal. Het best is een bak die te zwaar is voor de hond om mee rond te sjouwen.
De slaapplaats van de nieuwe hond is erg belangrijk - de mand is zijn eigen plekje. Je kunt de pup het beste direct bij thuiskomt zijn mand tonen. Laat de pup hier ook echt in slapen. Dit kan in het begin wel eens moeilijk zijn, maar als je eraan toegeeft en de pup bij je op bed laat slapen 'tot hij gewend is', heb je de strijd bij voorbaat al verloren.
Sommige honden zijn overdreven geobsedeerd door een bepaald speeltje, met name terriërs komt dit vaak voor, maar de meeste honden kunnen hun aandacht niet lang ergens bij houden en laten hun speeltje al snel vallen voor een ander.
Er bestaat geen speeltje waar alle honden dol op zijn. Elke hond heeft een andere favoriet, maar zorg er in elk geval voor dat het speeltje dat je de pup geeft veilig is.
De kaken en het gebit van bijna alle honden zijn veel sterker dan je vermoedt en daarom moeten speeltjes erg sterk zijn. Zachte speeltjes van stof worden zonder meer in stukken gescheurd. Wanneer je jouw hond zo'n speeltje geeft, zorg dan dat het speeltje geen delen bevatten die eraf gebeten en doorgeslikt kunnen worden. Ballen zijn erg populair, omdat de hond en zijn baas er samen mee kunnen spelen. Zorg ervoor dat de bal zo groot is dat hij niet ingeslikt kan worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb