Eerste hulp voor je hond

De huid kan geïrriteerd raken door overmatig likken of bijten op een bepaalde plek. Veel honden bijten hun huid stuk wanneer die jeukt. Honden kunnen ook huiduitslag krijgen van insectenbeten en contact met bijvoorbeeld brandnetels. Voordat de zere plek wordt behandeld, moet je de oorzaak ervan opsporen en elimineren. Wanneer een hond zichzelf meer dan normaal krabt, zijn vlooien meestal de oorzaak. Door de vlooien met een goed middel te bestrijden wordt het probleem snel verholpen. Wanneer dit niet zo is, kan een verzachtende crème uitkomst bieden.

De behandeling hangt af van de grootte en diepte van de wond. De huid van de hond zal normaal gesproken niet erg bloeden. Wanneer je bloed op je hond ziet, kijk hem dan helemaal na. Als je de wond hebt gevonden, dien je het haar rond de wond weg te knippen. Als de wond diep lijkt of langer dan een centimeter is, moet de wond door de dierenarts verzorgd en gehecht worden. Knip alleen de vacht rond het wondje weg en houd de wond schoon met een licht desinfecterende vloeistof. Houd wel in de gaten of de wond of de huis eromheen opzwelt; dat betekent namelijk vaak dat de wond geïnfecteerd is.

Wonden door andere honden raken vaak geïnfecteerd. Dit is voornamelijk het geval wanneer de huid doorboord is. Je zult binnen 24 uur bij de dierenarts langs moeten gaan om te bekijken of een antibioticakuur noodzakelijk is. Verzorg bijtwonden met een ontsmettende lotion.

Verwondingen op de huid kunnen vaak worden behandeld door ze schoon te maken en te behandelen met een ontsmettende zalf. Houd ook het helen goed in de gaten. De bloeding zal doorgaans snel stoppen. Wanneer de hond snel en veel bloed verliest, is er sprake van een noodgeval. Het betekent meestal dat de wond diep is en dat hij met spoed door een dierenarts behandeld moet worden.

Sommige rassen hebben eerder last van een zonnesteek van andere: Chow Chows, Bulldoggen en andere kortneuzige rassen kunnen een zonnesteek oplopen. Het komt nog veel te vaak voor dat honden in de zomer in slecht geventileerde auto's worden achtergelaten. De eerste tekenen van een zonnesteek zijn uitputting en zwaar hijgen. De hond kan niet diep genoeg inademen. Dit kun je herkennen aan een gesmoord geluid uit de keel. De tong is opgezwollen en blauw. Zonnesteek is een absoluut noodgeval, maar voor je naar de dierenarts gaat, moet je de hond eerst laten bijkomen. Hiervoor moet hij afgekoeld worden met veel koud water. De dierenarts zal de hond waarschijnlijk extra zuurstof toedienen en een injectie geven die de zwelling in de keel doet afnemen.

Insectenbeten zijn vaak moeilijk te herkennen, tenzij je gezien hebt dat de hond gestoken werd. Vaak is er weinig aan de hand, maar bijen en wespensteken kunnen wel degelijk gevaar voor de hond betekenen als de zwelling de luchtweg van de hond blokkeert. Als de hond meerdere keren gestoken is, kan dat gevaarlijk zijn: de hond kan ervan in shock raken en overlijden. Dit komt gelukkig zeer zelden voor. Een zwelling door een enkele steek van een bij of een wesp hoeft niet per se door een dierenarts behandeld te worden. Je kunt zelf een verzachtende zalf aanbrengen, waardoor de genezing versneld wordt en de hond waarschijnlijk ook minder of niet meer zal krabben aan de plek waar bij gestoken is.

Een hond die betrokken is bij een verkeersongeluk verkeert vrijwel altijd in een shocktoestand en zelfs de allervriendelijkste hond zal degene die hem benadert bijten - vanwege de pijn of angst. Wanneer de hond bewusteloos is, probeer hem dan niet bij te brengen, maar breng hem zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Puppy's zijn erg nieuwsgierig. Daarom moet je alle gevaarlijke stoffen buiten hun bereik opbergen, bij voorkeur in een afgesloten kast. Als je hond iets giftigs binnen heeft gekregen, moet je twee dingen doen:

  1. Laat de hond direct overgeven. Overgeven moet snel gebeuren, wil het nog nuttig zijn: de hond moet braken voor het gif via de buikwand opgenomen is. Het effectiefste middel om je hond te laten overgeven is soda. Leg wat korrels achterop te tong en laat hem de soda doorslikken door de snuit dicht te houden en over zijn keel te aaien. De hond zal binnen enkele minuten braken. Laat de hond niet meer braken als het gif al geabsorbeerd is. Dat is na circa een half uur het geval.
  2. Neem contact op met de dierenarts. Neem wat gif of de verpakking mee. Misschien kan het gif uiteindelijk geen kwaad, maar het kan ook heel goed zijn dat verdere behandeling noodzakelijk is.