De dekking

In tegenstelling tot teven kennen reuen geen perioden waarin ze vruchtbaar zijn. Vanaf ongeveer zes maanden zijn reuen op elk moment van de dag in staat en bereid om te dekken. De teef wordt normaal gesproken rond de negen maanden voor het eerst loops, en daarna ongeveer elke zes maanden.

Wanneer de interval tussen twee loopse perioden veel korter dan zes maanden is en met name als de cyclus onregelmatig is, kan dat een teken zijn dat er iets niet in orde is. Het is dan raadzaam contact op te nemen met je dierenarts.

De loopsheid duurt ongeveer drie weken. Kort voor ze bloed verliest, zwelt de vulva iets op. De afscheiding zal in het begin van de loopsheid wat heviger zijn dan aan het einde.

Normaliter laat een teef geen dekking toe tot ongeveer halverwege haar loopsheid, wanneer ze vruchtbaar wordt, maar toch is het niet verstandig risico's te nemen. De geur die de teef verspreidt in de vruchtbare periode wordt door mensen niet opgemerkt, maar reuen kunnen haar toestand op grote afstand ruiken. Ga er dus niet vanuit dat je niet op je hoeft te letten omdat de dichtstbijzijnde reu twee kilometer verderop woont. En denk ook niet dat broer en zus of zoon en moeder geen interesse voor elkaar hebben.

Vanaf ongeveer de twaalfde dag van de loopsheid is de teef echt loops. Vanaf die tijd zal ze de toenaderingspogingen van de reu toestaan en is ze vruchtbaar. Dit stadium van de loopsheid, waarin de teef ovuleert, duurt ongeveer vijf tot zeven dagen.

Wanneer de reu een zaadlozing heeft gehad, sluit de ringspier in de vagina zich om de penis. Dit kan tot twintig minuten duren. De reu kan zich van de teef haar rug laten afglijden en met zijn hoofd de andere kant uit gaan staan, maar ze staan nog steeds aan elkaar vast.

De dracht duurt ongeveer 63 dagen vanaf de dekking; bij normale afwijking is 60 tot 67 dagen.

Teven mogen pas gedekt worden als ze lichamelijk volwassen zijn. Een leeftijd van circa twee jaar is ideaal voor het eerste nest.

Maak jouw eigen website met JouwWeb